Kritikai Szellem

Józan és indulatmentes cikkek pénzügyekről, közéletről, vélemények, amiket máshol nem nagyon lehet ol.

Friss topikok

Jogszerű kalózalku Azerbajdzsánnal (?)

2012.09.03. 01:18 | Kritikai Szellem | 14 komment

Ahogy az elmúlt napok első indulatai után kezdenek kiderülni a részletek, egyre inkább úgy tűnik, az azeri baltás gyilkos kiadása is az olyan ügyek sorozatát szaporítja majd, ahol a kimenetel igazságtalan (felháborító, gyomorforgató - kinek vérmérséklete szerint), de valószínűleg jogszerű volt - méghozzá mindkét fél oldaláról.

Egyrészt, az origó cikkéből számomra az elég egyértelműnek tűnik, hogy a magyar fél - bár szerintem erkölcsileg igen megkérdőjelezhetően, de - jogszerűen járt el, mivel az 1983-as strasbourgi egyezmény értelmében Azerbajdzsán kérelmére joga volt kiadni a baltás gyilkost. Joga volt, de kötelezettsége nem - vagyis az, hogy a kormány jogszerűen járt el, természetesen nem jelenti, hogy egy jog által kijelölt kényszerpályán mozgott volna, vagyis a döntésért a felelősség így is teljes mértékig a KIM-et terheli.

Vetve egy pillantást az egyezmény szövegére azonban - ahogy arra remek Gy.E. barátunk felhívta a figyelmet - az sem látszik kizárhatónak, hogy akár Azerbajdzsán eljárása is jogszerű volt. Az egyezmény ugyanis a 12. cikkében ezt írja: "Mindegyik Fél gyakorolhat egyéni kegyelmet, közkegyelmet vagy átváltoztathatja a büntetést alkotmányának vagy más jogszabályainak megfelelően." Az azeri fél az egyezmény többi részét betartotta: kötötte magát a magyar ítélet ténymegállapításaihoz (a gyilkosság elkövetését nem kérdőjelezte meg), a börtönbüntetést nem változtatta pénzbüntetésre (ezt szintén tiltja az egyezmény), sőt, az ítéletet nem is alakította át és új eljárást sem folytatott le (holott erre a strasbourgi egyezmény még lehetőséget is biztosított volna). Ha jól értem, a baltás gyilkos az azeri jog szerint is gyilkos maradt, amiért az azeri jog szerint is börtön jár - csak épp kegyelemben részesült.

Sőt, valójában úgy tűnik, hogy az azeriek a magyar kormánynak tett ígéretüket is betartották. Hiszen azt soha nem ígérték - legalább is a Magyar Nemzetben megjelent, eddig nyilvánosságra került levél szerint - hogy nem fognak megkegyelmezni a gyilkosnak - csak azt, hogy a strasbourgi egyezményt betartják és nem fognak új jogi eljárást lefolytatni. A magyar fél pedig "elfelejtette" (?) kikötni, hogy a baltást kegyelemmel se szabadulhasson.

Kicsit olyan ez, mint a Karib tenger kalózaiban a kalózalku. A csatolt videóban látható jelenet azt a részt mutatja, amikor a filmbeli Elisabeth megállapodik a kalózkapitánnyal, hogy egy medálért cserébe békén hagyja a városát, majd miután létrejön a deal, követeli, hogy engedjék is szabadon - csakhogy ezt előtte - bár ő egyértelműnek vette - elfelejtette az egyezségben kikötni. Kérdés persze, hogy a KIM - Elisabeth karakteréhez hasonlóan - naivitásból vagy pedig tudatosan vétette el ezt a kiskaput az egyezményben.

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikaiszellem.blog.hu/api/trackback/id/tr634748381

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karabahi székelyek? 2012.09.03. 19:16:57

Az elmúlt napok gumicsontja kétségkívül a baltás azeri katonatiszt kiadatása és felmentése volt. Politikai szekértáborok feszülnek egymásnak, pro és kontra ontják a blogok az érveket (megjegyzem az Index címlapon kizárólag örménypárti és Orbán ellenes ...

Trackback: Tökös gyerekek 2012.09.03. 18:46:10

Az örményes ügyben mindenki azt találgatja, hogy a magyar kormány elővigyázatlanul vagy szándékosan cselekedett-e. Nyilván az első verzió cseppet sem izgalmas, csak tanulságos. Miközben belecsöppentünk két másik ország konfliktusába. arra is gondoljunk...

Trackback: Tökös gyerekek 2012.09.03. 18:46:05

Az örményes ügyben mindenki azt találgatja, hogy a magyar kormány elővigyázatlanul vagy szándékosan cselekedett-e. Nyilván az első verzió cseppet sem izgalmas, csak tanulságos. Miközben belecsöppentünk két másik ország konfliktusába. arra is gondoljunk...

Trackback: Gagyi faxot lobogtatva bizonygatja ártatlanságát a baltás gyilkos kiadatásában a kormány 2012.09.03. 17:09:41

A Magyar Nemzet szerint ez a fax tartalmazza Azerbajdzsán Igazságügyi Minisztériumának kötelezettségvállalását: * * Nézzük meg, mit ír a kiadatási kérelem formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről 1996. évi XXXVII...

Trackback: Navracsics hazudik, az örmény igazságügyi miniszter meg is írta neki 2012.09.03. 17:08:19

“Engedje meg, hogy kételkedjek az őszinteségében, amikor azt állítja, hogy megelégedett az azerbajdzsáni fél garanciáival.” – áll Hrayr Tovmasyan lentebb olvasható levelében a news.am örmény hírportál információi szerint. A levél magy...

Trackback: Az Alku 2012.09.03. 16:44:33

"Ilham Alijev azeri elnök hosszú idő óta követte a magyar és azeri jogi irodák munkáját, és az ügy lezárásához végül az az egyezmény vezetett, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök azeri látogatásakor született." Kivonat Ali és Ovi tárgyalási je...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csárli hárper 2012.09.03. 16:25:26

tudatosan, némi pénzmag reményében

rágógumó 2012.09.03. 16:33:00

Mindenről írtál, csak az örményekről nem... Ők gondolom le vannak tojva magasról, hiszen igazából nem is zavarja őket a dolog, csak alantas politikai célokból kifolyólag hisztiznek... a magyar kormány sem érti őket, sőt türelmesen, atyai mosollyal szemléli őket a felhők mögül, mérhetetlen erkölcsi fölénnyel.

nu pagagyí 2012.09.03. 16:43:45

Jogszerű, ámde erkölcstelen. Innentől nem szeretnék erkölcsi prédikációkat hallani sem a Fidesz/Kdnp-től, sem az általuk vezetett kormánytól. A választásokig hátralevő időben kussoljanak és szakpolitikával foglalkozzanak.

collateral collector (törölt) 2012.09.03. 16:45:48

@nu pagagyí: ".. A választásokig hátralevő időben kussoljanak és szakpolitikával foglalkozzanak. .."

Azzal nem tudnak, szakember már nincs köztük.

déjá vu39 2012.09.03. 17:52:11

Hát, ez meg van magyarázva, minden rendben, ugye?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.03. 18:50:38

Ugyanezt ismételgetem 2 napja, de folyamatosan meg vagyok vádolva, hogy fizetett fideszes kommentáló vagyok, mert jogszerűnek mondom az ügyletet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.03. 19:01:56

@Gondolkodni Próbáló Birca: Basszus, én is ugyanezt emlegetem, és én meg fizetett ballibbant/örménypárti kommentáló vagyok.

Az összes álláspontom az, hogy a KüM mentegetőzése szánalmasan hamis és hogy tud(hat)tunk (volna) a várható kegyelmezésről.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.03. 19:13:34

Hülyeség, bemutatták azt az iratot, amiben az azeriek megígérték.

Innentől az ő saruk, nem Orbánéké.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.03. 19:18:12

@Anti Anyag: Bemutattunk egy iratot, amelyről azt állítottuk, hogy az azeriek megígérték benne.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint az az irat ígéretet nem tartalmaz, csak egy általános tájékoztató az azeri jog egyes szeleteiről.

Én elolvastam, és úgy találtam, hogy valóban, csak egy tájékoztató, a konkrét ügyre nézve 0 db ígérettel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.03. 19:51:13

@Counter:

"Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint az az irat ígéretet nem tartalmaz, csak egy általános tájékoztató az azeri jog egyes szeleteiről."

Pontosan. S ehhez nem is kell nemzetközi jogásznak lenni, csak el kell olvasni a faxot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.03. 19:54:31

@Anti Anyag:

Egy szó ilyen ígéret nincs a szövegben.

Egyszerűen a magyar kormány előtt 2 út állt:
- beismeri, hogy baráti gesztust akart gyakorolni az azeriek felé, direkt nem zárva ki a kegyelem jogát feltételként,
- hülyének teteti magát.

Miután a botrány nagyobb lett a vártnál, a kettes verziót találták védhetőbbnek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.03. 20:18:03

@Gondolkodni Próbáló Birca: Tudom, nekem is sikerült ugyanerre jutnom önállóan. Bár nemzetközi jogot is hallgattam, le is vizsgáztam belőle.

Viszont sok ostoba, tájékozatlan hozzászóló nem hajlandó Counter nicknek hinni.
Igaz, őket Lattmann se győzi meg jobban, de én a néma olvasókra is gondolok :-)
süti beállítások módosítása